Gebruikerslogin

Willekeurige afbeelding

Familieweekend2008-22.jpg

Budo Paspoort

Wynants Bert

Wynants Bert

NaamWynants
VoornaamBert
Geboortedatum13-11-1965
GeboorteplaatsHerentals
BeroepIndustrieel Ingenieur
PartnerBrigitte Helsen
Huisdier(en)kippen en vissen, en ook nog wat mieren in de tuin maar die zijn te koop...
Favoriete FilmMatrix & Lord of the Rings
Favoriete HitDon't Stop 'Til You Get Enough van Michael Jackson
Favoriete BoekThe annotated C++ Reference Manual by Bjarne Stroustrup
Budograad2de dan
ClubfunctieWebmaster, penningmeester, lesgever (Jeugd)

WAPENFEITEN

 • Kangeiko La Roche (meermaals)
 • Kangeiko Hanne Sur Lesse
 • Kangeiko Dirbach
 • Kangeiko Franchorchamps
 • Kangeiko Outrewarche
 • Nationaal Scheidsrechter klasse D
 • Internationale YKKF Stage in Herentals (2004)
 • Internationale OGKK Stage in Neerpelt (2009)

img-03.jpg

BUDOKERFSTOK

 1. Hoe oud was je toen je met gevechtsport begon?
  36 jaar, achteraf gezien te oud, ik had veel vroeger moeten beginnen.
 2. Waarom begon je met gevechtsport?
  Omdat mijn zonen (Thomas en Ief) hiermee gestart waren en ik op wedstrijden niet kon volgen wat nu eigenlijk juist en/of fout was. Ik kon hen dus ook niet helpen of bijsturen. Samen met Louis heb ik dan besloten om ook te beginnen.
 3. Waarom uiteindelijk Goju Ryu?
  Tja, eigenlijk geen goede maar toch de enige reden: omdat de kinderen die stijl volgden. Het feit dat we (Ief, Thomas en ik) nu samen op de tatami staan geeft het ook nog een meerwaarde. Dus een andere stijl is niet aan de orde. Gaandeweg ben ik wel veel meer in karate gaan zien dan “om de kinderen te helpen”. Het in stand houden van de originele tradities (Chishi, traditionele opwarming,...), de toelichting die in onze club steeds bij een techniek gegeven wordt, de aansluiting met aiki, judo en bo jutsu zijn, voor mij althans, zeer belangrijk en ze houden het geheel boeiend en gevarieerd.
 4. Heb je een andere (gevecht)sport beoefend?
  Gevechtsport niet. Sport wel. Meerdere zelfs, zoals zwemmen, dansen en hoogspringen. In mijn jeugd ben ik echter voornamelijk bij de scouts geweest.
  Ongeveer 16 jaar. Van welp tot leider.
 5. Waarom niet/wel?
  Het competitiezwemmen is gestopt toen het zwembad definitief sloot. Hoogspringen deed ik op school tijdens de middagcompetitie. Het dansen, waaronder Rock&Roll en boogie-woogie, deed ik samen met Brigitte totdat de kindjes er waren. Niet te onderschatten dat dansen. De opwarming van de Rock&Roll bestond uit push-ups!
  In scouting was traditie en techniek een rode draad, net als bij Goju. De geleerde technieken, zoals knopen maken, kaart en kompas lezen, gebruik ik nu nog steeds. Ik zal altijd de gepaste knoop gebruiken al is het maar om simpelweg iets vast te binden in de tuin. Eens scout altijd scout.
 6. Kata of kumite? Waarom?
  Beide zijn heel belangrijk. Door de kata ga je ervoor zorgen dat je variatie in je technieken kan leggen tijdens de kumite. Via kata (met aanvulling van bunkai en renzoku kumite) kom je dan vanzelf bij Kumite. Bij ons in de club stopt het echter niet bij karate. We doen ook Bo Jutsu en Katori en werken de bunkai dan ook af met aiki en judo. Dit zorgt ervoor dat ik ook van die gevechtsporten kan meeproeven. Dit vind ik een verrijking en het sluit ook aan bij het ‘open budo’ concept van onze club. Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar kata.
 7. Competitie of niet? Waarom wel/niet?
  Natuurlijk moet er competitie zijn. Dit geeft de mogelijkheid jezelf te meten met anderen. We houden wel gevechtjes in de club, maar dat is niet hetzelfde. Op een wedstrijd zie je dat er toch net iets meer inspanning is dan tijdens de les. Een keer winnen kan enorm motiverend werken. Zelf voel ik me voor competitie echter net iets te oud. Ik wil wel dat onze jeugd de kans krijgt om aan competities deel te nemen, dus maak ik wel tijd vrij om als scheidsrechter te fungeren....
 8. Met welke regel van de Dojo Kun vereenzelvig je je het meest?
  “Verzorg uw gezondheid” is voor mij toch wel de belangrijkste regel. Als de gezondheid niet in orde is, is de rest eigenlijk al helemaal niet meer van tel.
 9. Op welke manier heeft het beoefenen van gevechtsport je beïnvloed als mens?
  Ik denk niet dat de gevechtsport mij nog echt veranderd heeft. Ik heb me, telkens ik bij een club of vereniging was, ingezet om de werking te ondersteunen, dit is bij onze club niet anders. Dat is de aard van het beestje, zeker?
 10. Wat zijn je persoonlijke ambities op het budoterrein?
  De sfeer binnen Heijoshin Dojo is zeer goed. Het is bij wijze van spreken één grote familie. Nog zo lang mogelijk in onze fijne groep karate doen, is dan ook mijn ultieme budodoel.