Gebruikerslogin

Willekeurige afbeelding

katori 8.jpg

Kangeiko 2014: "Relaxatie in het gevecht!"

kangeiko2014-58
Heijoshin Dojo kangeiko 2014
21–23 februari (ni-gatsu)
Outrewarche

Omwille van de gezinsuitbreidingsdrift van Sensei Andy is de jaarlijkse Kangeiko van de na-herfst verhuist naar februari. De chalet is prachtig, de omgeving baadt in rust en stilte. Een stilte die buiten zelden verbroken wordt, tenzij door het geroep van wilde ganzen die omwille van het verwarrende weer ietwat het noorden kwijt zijn.

Vrijdag
kangeiko2014-66Zowat iedereen is rond 20u ter plaatse in Outrewarche, gelegen vlakbij het meer van Robertville. De aanwezigen zijn ditmaal leden van maar liefst vijf clubs: Goju-Ryu Viersel, Goju-Ryu Westerlo, Aikijujustu Kobukan Weelde, Bunkai Leuven en Honbu Dojo Koersel. Drie ervan zijn lid van Heijoshin Dojo. De kamerindeling en -bezetting loopt vlot, het vuur aansteken lukt eveneens zonder moeite. In voorbereiding op de activiteit van zaterdagavond hebben de senseis het plan opgevat om koppels of olijke duo's samen te stellen, die aan de hand van een vragenlijst elkaar beter moeten leren kennen.

Voor velen dit het startsein om onmiddellijk de antwoorden te zoeken en deze op te schrijven, voor anderen wordt het echter tijd om aan te knopen met de traditie van de versterking van de innerlijke mens. Een traditie die nu eenmaal hoort bij het wederzien van gelijkgezinden en vrienden binnen de Heijoshin Dojo. De onmipresentie van diábolos leidt aan het einde van de avond, cq vroege ochtend, tot een onevenwicht tussen Yin en Yang welke pas rond de middag voor de meesten onder ons terug in balans zal komen.

Zaterdag
Tja, de zaterdagochtend. Enkelingen hebben inderdaad de innerlijke mens zodanig versterkt, dat de effecten ervan uiterlijk zichtbaar en hoorbaar zijn. Sensei Guy en sensei Lu nemen elk een groep onder de vleugels voor de traditonele ochtendopwarming. Ondanks de beloften van de weervrouw is de zon nog niet van de partij, een stevige bries des te meer. Dankzij Annelies en haar équipe kunnen we aansluitend genieten van een stevig ontbijt, spek met eieren en nog veel meer lekkers.

kangeiko2014-13De eerste verrassing is de aankondiging door sensei Andy dat de aanwezigen de eer hebben om training te krijgen van sensei Jef (OGKKB Honbu-dojo Koersel). De voltallige groep wordt onderverdeeld in drie groepen: de zwarte gordels, de bruine gordels en de gekleurde gordels. Elk van de groepen zal afzonderlijk training krijgen van sensei Jef, sensei Andy,sensei Gie, sensei Lu en sensei Rob.

Sensei Jef heeft besloten ons enkele technieken te trainen welke gebruikt worden bij Kumite.
Zowel bij de stand als bij de uitvoering van de techniek is het direct duidelijk dat "Ju", of relaxheid resulteert meer snelheid en zelfs kracht. Sommigen ondervinden dit aan den lijve.
Wij leren en ondervinden dat ogen, schouders en voeten dikwijls de intenties verraden van de aanvaller.

kangeiko2014-52Sensei Andy laat ons kennismaken met een iri kumi-variant van Gekisai Dai Ichi renzoku kumite.
De basismethode van de ons aangeleerde technieken zit diep geworteld in ons Goju-lijf.
Om deze vorm onder de knie te krijgen zullen we nog heel dikwijls ons innerlijk lichaam en geest moeten versterken met de nodige ons toegereikte middelen!

Sensei Rob -"we zijn naar de Ardennen gekomen dus we trainen buiten"- leert ons grijp en trektechnieken uitgevoerd per koppel, waarbij opnieuw de nadruk wordt gelegd op flexibiliteit en beweging (in komen). Statische posities leiden tot kwetsbaarheid van de beide partners.

kangeiko2014-22Een van de favoriete kata's van sensei Lu is zonder twijfel Seyunchin. De geselecteerde uit balanstrekkende deeltechnieken van deze kata worden door sensei met zulk enthousiasme uitgelegd en voorgedaan, dat voor de leerlingen elk tijdsbesef wegvalt. De empi-wering welke tegelijkertijd een doeltreffende aanval is, blijft in ons geheugen (en misschien ook solaris plexus) gegrift.

Het laatste uur voor het diner geeft elke sensei een voorbeeld van een van zijn favoriete technieken of toepassingen, welke dan met partner worden geoefend. De ene is Ju de andere is Go, maar allen zijn ze zeer efficiënt en effectief. Gelukiig trainen we mét onze partner en niet tegen onze partner.

Sensei Andy en sensei Guy geven toelichting en voorbeelden van Go No Sen, Sen No Sen en Sensen No Sen. Go no sen houdt in de reactie (wering) van uke op een gestarte aanval van uchi. Dit is duidelijk een bevestiging dat er in karate geen eerste aanval is (karate ni sente nashi), het initatief ligt bij de tegenstrever. Sen no sen is de reactie van uke net op het begin van de aanval, dus voor de eigenlijke uitvoering van de aanval, waarbij uke inkomt en de daadwerkelijke start van de aanval stopt. Uke weet wat uchi gaat doen, maar verhindert de uitvoering.

Sensen no sen geeft het moment weer chronologisch vóór sen no sen: met name de intuïtie, het gevoelen van uke maakt uke duidelijk dat uchi heeft beslist dat hij gaat aanvallen, dat uchi de intentie heeft om aan te vallen. Later bij een verfrissing worden mogelijke voorbeelden in het dagelijkse leven geopperd...toch maar voorzichtig zijn met sensen no sen.

Een lauwe douche, gevolgd door een fantastisch diner : topsoep, gebraad met mosterdsaus en kroketjes, en aansluitend een yoghurt taart met een bodem van speculaas en een dakje van frambozencoulis. Dank Annelies voor alle zorgen.

De avondactiviteit is doorspekt met gewone vragen en doe-vragen.

We onthouden zeker :
dat de favoriete stand van de meerderheid der deelnemers is : Shiko Dachi
de Hakama door sommigen gedragen wordt zoals een tentzeil na een westerstorm
het winnende team bestond uit een lid van Goju-Ryu Viersel (Leo-san) en een lid van Goju-Ryu Westerlo (Petra-san) zodat de vruchtbare samenwerking nogmaals werd bewezen.

Zondag
kangeiko2014-66Dankzij het mooie ochtendlicht en de wekdienst van sensei Guy, is ditmaal iedereen tijdig buiten voor de ochtendloop. De voormiddag wordt besteed aan de training onder leiding van sensei Rob met de “bokken”, de houten oefenversie van het Japanse zwaard. Wij onthouden dat er drie kiai's zijn, waarbij de laatste wordt gebruikt bij de finale afmaak "To" en wij leren aan de hand van het trainingszwaard van sensei Rob de volgende termen: Tsūka (handgrip - linkerhand steeds onderaan), Tsuba (handbeschermer - niet nodig bij bokken), Kissaki (tip van het zwaard), Iai-tō (trainingszwaard - staal doch vrij bot), Shinken (gevechtszwaard, gepolijst, vlijmscherp).

Een uitgebreid koud buffet, lekkere soep, aangevuld met warme krieken, rondt deze leerrijke Kangeiko af.
De lange trip huiswaarts onder een prachtige zon is hopelijk voor iedereen goed verlopen. Bedankt aan alle deelnemers en zeker tot volgend jaar.

Uw verslaggever van dienst,

Jan-san
Lid van Goju-Ryu Viersel en Heijoshin Dojo